Kolorowy zawrót głowy, czyli owoce sezonowe

Źródło zdjęcia: https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.tapeciarnia.pl%2Ftapeciarnia_pl.php%3Fadres%3D217298_owoce_jablka_czeresnie_brzoskwinie.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.tapeciarnia.pl%2Fczeresnie&docid=CG_s1C_PaWujHM&tbnid=RYpVTXTnqG3NTM%3A&w=2560&h=1600&bih=899&biw=1280&ved=0ahUKEwjZ2eGAqITOAhUKjiwKHREID2MQMwgiKAUwBQ&iact=mrc&uact=8

Lato to pora roku, która z pewnością może spowodować owocowy zawrót głowy! Warto w pełni wykorzystać ten cudowny czas i przemycić owoce do naszego codziennego jadłospisu. To doskonała okazja, aby wyeliminować z menu niezdrowe przekąski albo słodycze i zastąpić je witaminami! Czas na dobre pożegnać się z czekoladą, żelkami czy ulubionymi batonikami – lato to zdecydowanie najlepsza pora, bo trudno o lepsze zamienniki niż świeże i pyszne owoce!

Warto jeść owoce sezonowe!

Chociaż w obecnych czasach owoce są tak naprawdę dostępne przez cały rok to jednak warto wykorzystać dostępność produktów sezonowych, które z pewnością wtedy będą najbardziej wartościowe, mniej przetworzone i smaczne. Dlatego też lepiej wybierać świeże zamiast mrożonych, a lato daje naprawdę duży wybór i wiele możliwości – z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Owoce na lokalnych ryneczkach przyciągają apetycznym wyglądem, wyjątkowym zapachem i pysznym smakiem. Ale to nie wszystko! Są źródłem wielu witamin, cennych minerałów i przeciwutleniaczy, więc korzystajmy z nich w pełni!

Dobroczynny wpływ owoców!

Czereśnie – ciemne albo jasne soczyste owoce kuszą już samym wyglądem! Są bardzo wartościowe, więc warto wykorzystać dosyć krótki czas, w którym są one dostępne. Czereśnie, które w 80 % składają się z wody zawierają dużo cennych witamin i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na naszą skórę, poprawiają jej wygląd i opóźniają procesy starzenia. Porcja owoców to także spora dawka potasu,
żelaza i jodu, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy.

Wiśnie – nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i zdrowe. Te kwaskowate owoce są nie tylko źródłem wielu witamin, a także potasu, wapnia i magnezu. Poza tym działają przeciwzapalnie, zapobiegają chorobom układu krążenia i regulują trawienie. Ich charakterystyczny czerwony kolor to zasługa flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

Jagody – sezon na małe, ciemnogranatowe owoce trwa! Jak powszechnie wiadomo to skuteczny lek na biegunki, który ma także właściwości bakteriobójcze. Owoce, które są przyczyna fioletowych języków zawierają witaminy i cenne minerały oraz cenne naturalne przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jagody są szczególnie polecane osobom, które dużo czasu spędzają na słońcu, ponieważ zawarte w owocach antocyjany tworzą naturalny filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Brzoskwinie – soczyste i pyszne! To prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych, miedzy innymi witaminy C i A czy magnez i błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Ponadto pomarańczowe owoce poprawiają kondycję skóry, zapobiegają powstawaniu kamicy nerkowej i wzmacniają układ odpornościowy. Witaminy z grupy B sprawiają, że brzoskwinie pomagają zmniejszyć napięcie i mają działanie przeciwstresowe i relaksujące!

To oczywiście tylko niektóre przykłady owoców, które warto jeść latem i wzbogacić swój jadłospis w mądry sposób i dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin i minerałów. Owoce mogą być przekąską samą w sobie, ale to także świetny dodatek do kanapki czy do mięs. Ale równie pyszne są wszystkie pożywne koktajle, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę!

X