Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi – to stare przysłowie najlepiej pokazuje jak ważne znaczenie ma nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety wciąż zabiegani i zapracowani nie zawsze o nim pamiętamy, bo w natłoku codziennych obowiązków i napiętym harmonogramie dnia nie trudno zapomnieć o śniadaniu. Kiedy budzik dzwoni zbyt wcześnie, a opcja drzemki przeciąga się dłużej niż powinna zwyczajnie nie wystacza już czasu na przygotowanie posiłku. Zazwyczaj szybko pijemy małą czarną i w drodze do pracy jemy pyszną drożdzówkę lub pączką z lukrem. Jeśli właśnie tak zazwyczaj wygląda Twój poczatek dnia, najwyższa pora to zmienić!
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Pamiętając o tym najważniejszym posiłku zapewniasz sobie dobry początek dnia. Organizm, który w nocy odpoczywa i regeneruje się potrzebuje, zwłaszcza rano, energii i składników odżywczych. Jedząc śniadanie (powinno się zjeść około pół godziny po przebudzeniu) zapewniasz sobie pozytywną energię, poprawiasz zdolność koncentracji i pamięć, poza tym dzięki temu usprawniasz metabolizm i zmiejszasz ryzyko nagłego uczucia głodu. Wtedy najczęśniej sięgasz po słodycze i niezdrowe, kaloryczne przekąski.
Negatywne skutki niejedzenia śniadania
Jeśli myślisz, że pomijając ten kluczowy dla organizmu posiłek uda Ci się schudnąć, jesteś w błędzie. Unikając śniadania spowalniasz swoją przemianę materii i jesteś na najlepszej drodze, aby zapomnieć o szczupłej sylwetce. Ponadto niski poziom głukozy we krwi sprawi, że szybko poczujesz zmęczenie, senność, będziesz miała problemy z koncentacją, będziesz rozdrażniona i poddenerwowana, może pojawić się także ból głowy. Czas pomiędzy śniadaniem a obiadem to zazwyczaj czas intensywnego wysiłku umysłowego, bez pierwszego posiłku szybko wyczepiesz rezerwy energetyczne i tym samym zmiejszysz efektywność swojej pracy.
Pierwszy posiłek powinien być przede wszystkim pożywny i zdrowy. Co zatem jeść?
-
przede wszystkim produkty, które są bogate w pełnowartościowe białko, czyli mleko, twarożek, jaja czy mięso,
-
złożone węglowodany, które zapewnią energię na dłużej, czyli pełnowartościowe pieczywo lub płatki owsiane,
-
błonnik, który reguluje pracę jelit i sprawi, że dłużej będziesz najedzona i syta,
-
świeże owoce i warzywa, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych,
- zamiast kawy napij się zielonej lub owocowej herbaty albo wody.
Znajdź czas na śniadanie
Poranek zazwyczaj kojarzy nam się z wiecznym pośpiechem, natłokiem obowiązków i chronicznym brakiem czasu, ale w tym biegu po prostu trzeba znaleźć chwilę na śniadanie. Jeśli jesteś śpiochem i każda minuta drzemki jest dla Ciebie ważna przygotuj posiłek wieczorem, dzięki temu rano zyskasz kilka cennych minut. Jeżli jednak i tak nie zdążysz zjeść w domu, zawsze możesz skonsumować śniadanie w pracy.
Urozmaicaj śniadanie!
Zazwyczaj na śniadania najczęściej jemy kanapki, które wcale nie muszą się znudzić. Bo możliwości ich przygotowywania i urozmaicania jest tak wiele! Korzystaj z różnego rodzaju pieczywa, mięsa, serów, produktów mlecznych, warzyw i owoców. Dzięki temu z radością będziesz spożywała ten posiłek, a także dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Unikaj cukrów prostych na śniadanie, ponieważ są one bardzo szybko spalane przez organizm i już po krótkim czasie ponownie odczujesz głód. Wtedy łatwo stracić czujność i sięgnąć po niezdrowe i kaloryczne przekąski.
Znaczenie drugiego śniadania
Również ten posiłek ma duże znaczenie dla Twojego organizmu i wpływa pozytywnie na Twoje samopoczucie. Dzięki drugiemu śniadaniu zregenerujesz siły i zaspokoisz głód przed kolejnym posiłkiem, a to na pewno wpłynie korzystnie na wybór dania obiadowego.
Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Tylko od Ciebie zależy jak zaczniesz dzień, czy z energią, dobrym humorem i chęcią do działania czy zupełnie odwrotnie.
Twój impulsmedfit.pl