Domowy rosół, tradycyjna pomidorowa czy zupa krem z dyni bez wątpienia powinny znaleźć się w naszym jesiennym jadłospisie. Nic tak bowiem nie rozgrzewa po ciężkim dniu jak talerz gorącej i smacznej zupy! Dodatkowo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i wcale nie trzeba być szefem kuchni, aby ją ugotować! Jesień to pora roku, która bez wątpienia kojarzy się nam z przepysznymi i rozgrzewającymi zupami. Dlaczego warto je jeść, zwłaszcza jesienią?
Szybkość przyrządzenia
Nie gotujesz zup codziennie, bo nie masz kiedy albo Ci się nie chce? Tak naprawdę przygotowanie zupy wbrew pozorom nie zajmuje wcale dużo czasu, dlatego warto je gotować! Tradycyjna pomidorowa, żurek czy kapuśniak zdecydowanie powinna znaleźć się na Twoim stole zdecydowanie częściej niż raz w tygodniu! Dodatkowo przyrządzenie zupy nie jest wcale trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc spokojnie sobie poradzisz.
Zdrowa i pożywna
Najwyższa pora zrezygnować z wszelkiego rodzaju zupek chińskich, które zawierają wiele sztucznych dodatków i zastąpić je zdrowymi i naturalnymi zupami. Postawą sukcesu jest oczywiście wywar, którego podstawą są świeże warzywa – zrezygnuj z gotowych kostek rosołowych, które są pozbawione witamin i składników mineralnych. Pamiętaj, że spożywanie warzyw jest bardzo istotnym elementem w codziennym jadłospisie. Zupa to także doskonały sposób na uzupełnienie płynów w naszym organizmie. Oprócz wody, herbaty czy kawy, która wypłukuje z organizmu między innymi magnez warto jeść zupy, ponieważ to także źródło płynów!
Niskokaloryczny posiłek
Zupy to także świetne danie dla osób dbających o swoją sylwetkę, ale także dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym i ograniczyć dodatki takie jak makaron czy ziemniaki i w ten sposób otrzymamy niskokaloryczny posiłek, który jest pożywny i sycący, a wcale nie tuczący! Dodatkowo zupy dostarczają wielu cennych składników odżywczych i minerałów między innymi fosforu, wapnia czy potasu, a także witamin oraz błonnika, który reguluje trawienie.
Rozgrzewające danie
Jesień to pora roku w której wcale nie trudno o przeziębienia czy infekcje. Niezbyt wysokie temperatury i opady deszczu skutecznie osłabiają układ odpornościowy, dlatego talerz ciepłej zupy to idealny sposób na rozgrzanie zziębniętego organizmu. Już jedna porcja potrafi podnieść temperaturę ciała i pobudzić krążenie. Zwłaszcza w tym okresie warto dodać do ciepłego posiłku cebulę czy czosnek i dzięki temu wzmocnić odporność.
Smacznego!