Wszyscy czekamy na wiosnę i lato, które wręcz opływają w warzywa i owoce sezonowe. Dlaczego powinniśmy jeść właśnie młode, świeże produkty? Czy moda na jedzenie sezonowe i lokalne to tylko pusty slogan? Przekonajmy się, mamy kilka dowodów na to, że właśnie tak nie jest!
Same zalety warzyw i owoców sezonowych:
- są najbardziej zasobne w składniki odżywcze i budulcowe (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i mikro- oraz makroelementy), a także w energię witalną. Warzywa i owoce sezonowe to takie, które są w pełni dojrzałe, a osiągnęły swój optymalny wzrost w określonym przez przyrodę czasie
- doświadczają takich samych warunków klimatyczno-pogodowych jak ludzie, którzy je zjadają. Produkty lokalne oraz ich konsumenci żyją w takich samych warunkach, są poddawani temu samemu promieniowaniu kosmicznemu, nasłonecznieniu, opadom, wilgotności itd.
Jabłko, które rośnie w naszym ogródku, wyposaży zatem nasz organizm w składniki odżywcze i energetyczne lepszej jakości niż np. pomarańcza, ponieważ będzie szybciej asymilowane przez nasz organizm. Natomiast z mieszkańcami Nigru będzie odwrotnie – przez nich jabłko będzie źle asymilowane, a pomarańcza najlepiej.
Przyjmuje się, że najlepsze są warzywa i owoce, które rosną w promieniu 50 km od naszego miejsca zamieszkania. Im bliżej, tym lepiej - zwykle są tańsze, bo dojrzewają w bieżącym sezonie. Producenci lokalnej żywności chcą ją sprzedać, kiedy osiągnie dojrzałość. Nie musimy dodatkowo płacić za ich transport i przechowywanie. Takie produkty są pełnowartościowe, wyposażają nas we wszystko, co niezbędne, a dodatkowo są najtańsze w roku
Najlepszym wiosennym i letnim wyborem będą:
- Buraki: Burak jest źródłem błonnika, witaminy C, magnezu i potasu. Sałatka z burakiem i orzechami stanowi pożywny posiłek, a warzywo w postaci pieczonej jest doskonałą przystawką
- Groch: Jest to słodkie i smaczne warzywo, dostarczające witaminy C, A, K i B6. Zawiera mnóstwo błonnika i stanowi dobre, wegetariańskie źródło żelaza
- Pomidory: Oprócz witamin A, C i K, pomidory zawierają także likopen, czyli karotenoid o korzystnym wpływie na organizm
- Szparagi: Stanowią one świetne źródło kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Poza tym dostarczają także witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu i błonnika
- Szpinak: Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika, białka, wapnia, żelaza i innych minerałów, a także witamin A, E, K, C i B6. Świeże warzywo nadaje się i do sałatek, i do gorących dań
- Truskawki: Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze
- Wiśnie: Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitoskładników. Dodatkowo, dostarczają witaminy C i błonnika
- Jagody: Jagody pełne są przeciwutleniaczy i fitoskładników. Do tego, zawierają witaminę C, K i mangan. Świetnie sprawdzają się w deserach, sałatkach i jako przekąska
Jak widać gama produktów sezonowych naprawdę jest spora i z każdego produktu można przygotować pełnowartościowy, smaczny posiłek. Warto pamiętać również o tym, że produkty sezonowe nie występują tylko latem, jesień i zima są również doskonałą porą roku, które obfitują w np. takie produkty jak: patisony, kabaczki, dynię, bakłażany, jarmuż, korzeń pietruszki i wiele innych smacznych warzyw.
Dla ułatwienia cała „sezonowa dobroć” w jednej tabeli (kliknij dwa razy w obrazek)
Jedzmy sezonowo!
Twój impulsmedfit.pl