Nie od dziś powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce są źródłem witamin i minerałów. Spośród wszystkich pomidory zawierają wiele cennych substancji, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo te smaczne i soczyste warzywa są bardzo uniwersalne i można je spożywać nie tylko na surowo, ale także w przetworzonej postaci. Dlaczego warto jeść pomidory?
Źródło witamin
Pomidory to źródło wielu cennych witamin – do najważniejszych zalicza się witaminę C, która nie tylko chroni przed infekcjami, ale także wzmacnia naczynia krwionośne. Oprócz tego znajdziemy w nich witaminę A, która działa korzystnie na wzrok oraz witaminę E, która ma z kolei dobry wpływ na skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Dobroczynny likopen
To niezwykle dobroczynny składnik pomidorów – to naturalny barwnik, dzięki któremu warzywa mają swój charakterystyczny czerwony kolor. Jest to także antyutleniacz, który poza tym, że chroni skórę przed jej przedwczesnym starzeniem, to zmniejsza również ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, między innymi raka piersi czy prostaty.
Cenne pierwiastki
Pomidory to również źródło wielu cennych minerałów, to właśnie w nich znajdziemy żelazo i potas, który reguluje pracę ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na prace naszego mózgu, a wapń wzmocni nasze kości. Regularne jedzenie pomidorów zapobiega również miażdżycy i mniejsza ryzyko wystąpienia zawału.
Niska kaloryczność
Pomidory to warzywa, które mają niską wartość kaloryczną i bez żadnych obaw mogą je jeść osoby, które dbają o linię, a także chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika pomagają oczyścić organizm i przyspieszają metabolizm, a także zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas.
Zdrowe przetwory
Świeże pomidory to świetny składnik na wykorzystanie w różnych domowych przetworach, które będą zdrowym uzupełnieniem dań jesienią czy zimą. W tym przypadku warto zrobić większe zapasy, bowiem zawarty w warzywie likopen lepiej wchłania się właśnie z przetworów niż z nieprzetworzonych pomidorów.
Uniwersalne warzywo
Pomidory to idealny składnik wielu sałatek i przekąsek, a także smaczny dodatek do kanapek. Te czerwone warzywa doskonale smakują nie tylko na zimno, ale również w wersji przetworzonej – możemy je wykorzystać do zup, sosów, koktajli, zapiekanek czy makaronów.
Pomidory to samo zdrowie! 🙂