Szpinak – to zielone i niepozorne warzywo kryje w sobie niezliczoną ilość witamin i wartości odżywczych. I choć niektórzy pewnie mają złe wspomnienia z dzieciństwa związane z niezbyt apetycznym wyglądem szpinaku to najwyższa pora to zmienić! Na szczęście ostatnio szpinak cieszy się coraz większą popularnością i często pojawia się na naszych stołach. Szpinak zawiera w sobie bardzo dużo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zalet szpinaku jest wiele, oto tylko niektóre z nich:
– jest niskokaloryczny,
– ma właściwości przeciwnowotworowe,
– zawiera duże ilości magnezu, potasu i żelaza,
– chroni przed miażdżycą,
– zawiera kwas foliowy,
– pomaga w chorobach skórnych,
– źródło błonnika,
– opóźnia procesy starzenia się skóry.
W obecnych czasach znajdziemy bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem tego zielonego warzywa. Smakuje wyśmienicie na surowo w towarzystwie innych warzyw, ale także na ciepło w połączeniu z kurczakiem czy łososiem. Szpinak to także idealny dodatek do zdrowych przekąsek, kanapek czy zapiekanek.
Sałatka
Świeży szpinak w połączeniu ze świeżymi warzywami to połączenie idealne. Warzywa można także zastąpić owocami – winogronem, soczystą pomarańczą lub truskawkami. Doskonałym uzupełnieniem będą kiełki albo pestki słonecznika.
Tarta
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, które jest bardzo smaczne. Można również zrobić wersję bez mięsa i zastąpić je rybą, na przykład łososiem, który doskonale smakuje w połączeniu ze szpinakiem.
Smoothie
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Spieszymy z pomocą! Warzywne lub owocowo-warzywne koktajle to idealny sposób na dostarczenie dużej dawki witamin. Przepisów jest tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Smoothie ze szpinakiem, bananem i kiwi to prawdziwa pychota!
Z pewnością warto wzbogacić swój jadłospis o szpinak, który zawiera tak wiele cennych wartości odżywczych. To zielone warzywo w szczególności powinny jeść osoby, które mają problemy z trzustką, nadwagą, anemicy i kobiety w ciąży. Z kolei ze względu na zawartość kwasu szczawiowego szpinak powinny ograniczyć osoby mające problemy z układem pokarmowym i nerkami oraz reumatycy.